четвртак, 21. јул 2011.

СРБИ И ЦРНОГОРЦИ НИСУ ЈЕДАН ИСТИ И НЕДЕЉИВ НАРОД



Неутемељена је тврдња да су „Срби и Црногорци један исти и недјељив народ“.
Резултати пописа становништва и резултати заступљености националних заједница у државној администрацији потврдили су констатације Српског националног савјета да је у Црној Гори на сцени насилна асимилација српског народа у националне Црногорце.
Најновији показатељи говоре да се ради о двије националне заједнице са потпуно различитим погледима на своју прошлост, садашњост и будућност, тако да је неутемељена тврдња дијела српских представника да су „Срби и Црногорци један исти и недјељив народ“.
Попис становништва у Црној Гори показао је да нема већинског народа па Устав, који је 2007. године донесен више него двотрећинском већином, не препознаје мањинске, односно већинске народе. Стога би сваки субјективизам у одређивању мањинских и већинских народа представљао кршење највишег правног акта.
Црна Гора са својим уставним уређењем је међународно призната држава и статус српског народа мора бити усаглашен са уставним нормама, све до оног момента када тај устав у парламенту Црне Горе буде промијењен. Најновији показатељи са пописа становништва и националне заступљености у државној администрацији, дају за право српском народу у Црној Гори да захтијева доследно поштовање уставних норми и потпуну равноправност са свим националним заједницама.
Питања права српског народа у Црној Гори морају се ријешити свеобухватно и системски а не никако од случаја до случаја и појединачно. Зато је неопходан јединствен наступ представника српског народа и њихово прихватање одговорности за коначан исход оправдано постављених захтјева. У том правцу Српски национални савјет организоваће 4. и 5. августа 2011.године, савјетовање на тему „Колективна права српског народа у свијетлу резултата пописа становништва 2011. године“.
Српски национални савјет изаћи ће на том скупу са својим предлогом решења за обезбјеђивање равноправног статуса српског народа са другим националним заједницама а прије свега са предлозима о службеној употреби српског језика и школовања на српском језику за све наставне предмете, адекватној процентуалној заступљености српског народа у државној администрацији и заштити Српске православне цркве у Црној Гори.
I.    У оквиру уставом гарантоване службене употребе српског језика и наставних програма на српском језику, Српски национални савјет захтијева следеће:
-    да се српском народу у Црној Гори у складу са међународним стандардима омогући коришћење свих већ достигнутих права а прије свега школовање на српском језику и важећим програмима за све наставне предмете, који не могу бити мијењани без сагласности представника и организација српског народа;
-    да се већ започето школовање по постојећим програмима за све разреде основне и средње школе заврши у складу са истим, без њихових измјена;
-    да имплементација нових програма у складу са слободним опредјељењем ученика и родитеља, на којем ће матерњем језику (српском, црногорском, босанском, хрватском или албанском) пратити наставу, отпочне од првог разреда основне школе за 2011/12 школску годину.
II.    У оквиру адекватне заступљености у државној администрацији а у складу са важећим уставом, Српски национални савјет захтијева да се испуне уставне обавезе, које се односе на сразмјерну заступљеност националних заједница, у јавним службама, органима државне власти и локалне управе и да се оне у потпуности реализују у наредне четири календарске године на начин што би се:

-    у календарској 2012. години постигао ниво сразмјерне заступљености до 20 % у односу на проценат заступљености у становништву Црне Горе;
-    у 2013. години постигао ниво сразмјерне заступљености до 40 % у односу на проценат заступљености у становништву Црне Горе;
-    у 2014. години години постигао ниво сразмјерне заступљености до 70 % у односу на проценат заступљености у становништву Црне Горе;
-    у 2015. години постигао ниво сразмјерне заступљености до 100 %  у односу на проценат заступљености у становништву Црне Горе.

III.    Да се однос између државе Црне Горе и Српске православне цркве ријеши у складу са канонским устројством православља и уставним гаранцијама одвојености њихових институција. Српски национални савјет прихватиће и свако решење, које ће кроз евентуалне измјене устава, гарантовати неповредивост стеченог права српског народа и потпуну равноправност са свим другим националним заједницама у Црној Гори.

Предлози Српског националног савјета у потпуности су усаглашени са Уставом Црне Горе као грађанске државе, међународним стандардима, важећим позитивним законодавством, стеченим правима и потребама свих националних заједница. Српски национални савјет на предвиђеном савјетовању изаћи ће са потпуним образложењем овога предлога.

Схватајући изузетну важност јединственог договора око решавања српског питања у Црној Гори, Српски национални савјет је спреман да своју концепцију организовања подреди општем интересу и све потенцијале стави на располагање заједничком програму за обезбјеђивање равноправног статуса. Предлог Српског националног савјета на самом савјетовању имаће могућност да буде оспорен и промијењен, да се доради и допуни или да се усвоји потпуно другачији предлог.

Српски национални савјет упознаће са својим предлозима све позване учеснике савјетовања: представнике Српске православне цркве, представнике политичких субјеката и организација, научне раднике и интелектуалце, Министарство просвјете и спорта Црне Горе, Министарство просвете Србије, Министарство вера и дијаспоре Србије, Матицу Боке, Матицу српску и НВО сектор.

Подгорица, 18. јула 2011. године
Информативна служба Српског националног савјета

Нема коментара:

Постави коментар